top of page
CREAM TEA
​
Cream Tea wordt ook wel Devonshire tea of Cornish cream tea genoemd.
​
Cream Tea wordt genuttigd tussen 14:00 en 16:00 uur, als tussendoortje.
Het is de lichte variant van de Afternoon Tea.
De tradities en populariteit van Cream Tea komen uit het westen van Engeland. Het is overgewaaid door de opkomst van toerisme in 1850 naar het zuiden van het land aan de kust, waar vele hotels, tearooms en cafés waren gevestigd. Deze bedrijven verkochten Cream Tea en de producten die zij gebruikten kwamen uit de lokale omgeving.
Een kopje thee kreeg men met scones, jam en clotted cream. De structuur en smaak van scones zit tussen brood en cake in. Bij Devonshire tea gaat eerst de cream op de scone en daarna de jam. Bij de Cornish tea is dat net andersom.
HIGH TEA
Afternoon Tea ceremony was duidelijk voor de rijken in de 19e eeuw. Tijdens de industriële revolutie in Engeland, moest de werkende mens wachten tot tea time (avondeten). Dat was rond 19:00 uur in de avond. Er kwamen dan warme gerechten op tafel, meer dan alleen een kopje thee en cake. Na een dag zwaar fysiek werken, had men trek, en zodoende waren de gerechten groter en warm. Tot ongeveer 1954 werd bij high tea (avondeten) ook een grote pot sterke thee geserveerd.
​
Tegenwoordig wordt het avondeten in Engeland in bepaalde kringen nog steeds wel tea time genoemd, maar vaak ook Supper.
​
De toevoeging van het woord 'High' aan tea, High tea, is bedoeld om het verschil aan te geven met de Afternoon Tea. Deze laatste wordt traditioneel geserveerd op een lage tafel, met comfortabele lounge stoelen. High tea wordt aan een hoge tafel genuttigd.
​
Bij veel bedrijven staat High Tea op de menu kaart maar eigenlijk is dit een Afternoon Tea.
Tip De etiket regel is om de scone open te breken met uw handen en niet met een mes.



AFTERNOON TEA
​
Afternoon Tea is een Britse traditie om even de tijd te nemen en te gaan zitten. Jezelf trakteren op een heerlijke thee. Rond 16.00 uur in de middag neemt men plaats aan een lage salontafel met wit linnen en lounge stoelen.
​
Afternoon Tea werd geïntroduceerd begin 19e eeuw door Anne, Duchess van Bedford (een van de lady's van Queen Victoria) Zij had trek en vond dat ze nog lang moest wachten tot het avondeten. In die tijd was het geen uitzondering dat men pas om 20.00 uur in de avond ging dineren.
Voor de Duchess was het eerst een tussendoortje, maar later maakte zij daar een theeceremonie van.
Een heerlijk kopje thee, met daarbij fijn belegde sandwiches met zalm, waterkers, ham met mosterd, eieren met mayonaise, gerookte kip en komkommer. Natuurlijke ook scones met jam en clotted cream, cakes en andere zoetigheden. Alle gerechten horen tussen duim en vinger te passen en worden geserveerd op een etagère met drie lagen. Men begint onderin met hartig en werkt door naar
boven voor de zoetigheid. Op deze manier worden de smaken rustig opgebouwd. De traktatie ligt natuurlijk boven.
​
Wist u dat Thomas Twining in 1706 de eerste tea room in Londen opende?

bottom of page
